e - music
Η Αλεξανδρούπολη γιορτάζει τα 70 χρόνια του Αγίου Ελευθερίου με τον Υμνογράφο Παπαδιαμάντη
Μια εκδήλωση με έντονο συμβολισμό και βαθιά συγκίνηση ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ο Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου Αλεξανδρούπολης, το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025 στις 19:00.
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων από τα εγκαίνιά του, ο ιστορικός ναός τιμά την πορεία, την παρουσία και την προσφορά του μέσα από μια ξεχωριστή επετειακή συναυλία αφιερωμένη στον υμνογράφο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη — τον δημιουργό που η ελληνική πνευματική παράδοση αποκαλεί «Άγιο των Ελληνικών Γραμμάτων».
Με τίτλο «Ο Υμνογράφος», η εκδήλωση αναδεικνύει τη βαθιά πνευματική διάσταση του έργου του Παπαδιαμάντη, φωτίζοντας τα κείμενα και τους ύμνους του που διατηρούν αμείωτη τη δύναμή τους μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια μουσικολογοτεχνική σύμπραξη που συνδέει τον λόγο του μεγάλου συγγραφέα με την παράδοση της εκκλησιαστικής μουσικής, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα κατάνυξης και εσωτερικής ανάτασης.
Τη διεύθυνση της συναυλίας έχει ο Σταύρος Σαραντίδης, ενώ την έρευνα και τα κείμενα υπογράφει ο Θωμάς Κουβαράς. Οι ύμνοι και τα μέλη θα αποδοθούν από τον Ψαλτικό Χορό Καβάλας, χαρίζοντας στο κοινό μια υψηλού επιπέδου μουσική εμπειρία, αντάξια της μνήμης και του έργου του Παπαδιαμάντη.
Η εκδήλωση αποτελεί κορυφαία στιγμή στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου — ενός ναού που επί επτά δεκαετίες αποτελεί πνευματικό σημείο αναφοράς, τόπο λατρείας και καταφυγή για χιλιάδες πιστούς της Αλεξανδρούπολης. Μέσα από αυτή τη μουσική τιμή, ο Ναός γιορτάζει όχι μόνο το παρελθόν του, αλλά και τη ζωντανή σχέση του με την παράδοση και την κοινότητα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Μια βραδιά που υπόσχεται να αγγίξει τις καρδιές και να υπενθυμίσει την άρρηκτη σύνδεση πίστης, τέχνης και ιστορίας.
Χορηγός επικοινωνίας είναι το e-evros.gr
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ὁ ὑμνογράφος
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες λογοτέχνες. Έμεινε γνωστός ως «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων» λόγω της βαθιάς του θρησκευτικότητας, η οποία αποτυπώνεται στα έργα του.
Εκτός από τα γνωστά του διηγήματα, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ασχολήθηκε και με τη συγγραφή εκκλησιαστικών ύμνων και ποιημάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει τη βαθιά του σχέση με την ορθόδοξη πίστη και την εκκλησιαστική παράδοση.
Ο Ψαλτικός Χορός Καβάλας, υπό τη διεύθυνση Σταύρου Σαραντιδη, θα ερμηνεύσει μελοποιημένα υμνογραφήματα του Παπαδιαμάντη και εκκλησιαστικούς ύμνους που συνδέονται με την λατρευτική του ζωή στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισαίου στην Πλάκα, όπου έψαλλε κατά την περίοδο διαμονής του στην Αθήνα, αλλά και την παράδοση των Κολλυβάδων μοναχών της Σκιάθου της οποίας υπήρξε μέτοχος.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα αναγνωστούν αποσπάσματα από Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του συγγραφέα. Η παρουσίαση του υμνογραφικού έργου του Παπαδιαμάντη θα γίνει από τον φιλόλογο Θωμά Κουβαρά, ο οποίος είχε και την ευθύνη της σχετικής έρευνας.
EN
TR





