Κάτι τρέχει στον Έβρο
Μυοκάστορας εμφανίστηκε στην Αλεξανδρούπολη!
Μπροστά σε ένα περίεργο θέαμα βρέθηκαν κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, αφού αντίκρισαν έναν μυοκάστορα!
Συγκεκριμένα, το ζώο εμφανίστηκε στην περιοχή του ΚΕΓΕ, με τους κατοίκους να παραξενεύονται αντικρίζοντας το, αφού δεν γνώριζαν περί τίνος επρόκειτο.
Ο μυοκάστορας εντοπίστηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου επί της οδού Γιαννούτσου, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς από το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα του Έβρου & Σαμοθράκης, πρόκειται για ξενικό είδος.
Ο Μυοκάστορας είναι υδρόβιο τρωκτικό, ενδημικό στη Νότια Αμερική και μεταφέρθηκε στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, για την εκμετάλλευση της γούνας του.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι μυοκάστορες διέφυγαν από εκτροφεία και κατάφεραν να αναπαραχθούν σε υγροβιότοπους.
Ο Μυοκάστορας θεωρείται ότι είναι επιβλαβές είδος και για την οικονομία καθώς τρέφεται σε αγροτικές καλλιέργειες προκαλώντας ζημιές στις σοδειές. Επίσης, με τα λαγούμια που ανοίγει κοντά σε αρδευτικά συστήματα, αποστραγγιστικά έργα και αναχώματα ποταμών και λιμνών προκαλεί αστάθεια στο έδαφος.
Για τους παραπάνω λόγους ο Μυοκάστορας κατατάσσεται στα 100 χειρότερα χωροκατακτητικά ξενικά είδη της Ευρώπης.
Ως εκ τούτου, είναι απόλυτη ανάγκη η λήψη μέτρων για τη διαχείριση και εξάλειψη του πληθυσμού του Μυοκάστορα.
Μαρίνα Κριτού,
με πληροφορίες από το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα του Έβρου & Σαμοθράκης
Μπορείτε να ενημερωθείτε περισσότερο για τους μυοκάστορες εδώ
- Η κατανυκτική παράδοση του στολισμού των Επιταφίων στην Αλεξανδρούπολη (φωτο)
(18-04-2025) - Πάνω από 15.500 αμνοερίφια σφάχτηκαν στον Έβρο ενόψει Πάσχα!
(18-04-2025) - Τιμητική ονοματοδοσία για τρεις πρώην Δημάρχους στις αποθήκες του ΟΣΕ στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης
(18-04-2025) - Ανάσα για τους καλλιεργητές ακακίας του Έβρου: 1,4 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις de minimis
(18-04-2025)
EN
TR






