Κάτι τρέχει στον Έβρο
Η μυρωδιά της Εβρίτικης λεβάντας ταξιδεύει στο εξωτερικό από το πρώτο αποστακτήριο στις Φέρες
Γεγονός αποτελεί το πρώτο αποστακτήριο αρωματικών φυτών στο Νομό Έβρου, μια συλλογική προσπάθεια των τοπικών παραγωγών που απέκτησε πλέον μορφή.
Ένα μέρος γεμάτο αρώματα και χρώματα, όπου το προσεχές καλοκαίρι θα παραχθεί αιθέριο έλαιο λεβάντας με στόχο την εξαγωγή του στο εξωτερικό.
Ο Έβρος αποτελεί ένα εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών αφού φέτος καλλιεργήθηκαν 2.500 στρέμματα, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται αύξηση του αριθμού.
Το αιθέριο έλαιο της Εβρίτικης λεβάντας εξάγεται στο εξωτερικό, κυρίως στη Βουλγαρία και μέσω αυτής και σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία.
Η εξαγωγή γινόταν μέσω αποστακτηρίου στη Θεσσαλονίκη, όμως φέτος θα λειτουργήσει για πρώτη φορά αποστακτήριο στον Έβρο και συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι Φερών, ενώ αναμένεται η λειτουργία ακόμη δύο.
Από του χρόνου προβλέπεται και η παραγωγή άλλων ελαίων αφού το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι έντονο.
- Το Γυμνάσιο Μεταξάδων για δεύτερη χρονιά Σχολείο-Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
(01-10-2025) - Σκληρές δηλώσεις του Πάρη Παπαδάκη, για "κομπλεξικούς και πονηρούληδες" (video)
(01-10-2025) - ΑΜΘ: Ξεκίνησε η εναέρια ρίψη δολωμάτων για τον εμβολιασμό κατά της λύσσας
(01-10-2025) - Διαμαρτύρονται οι Αστυνομικοί της Αλεξανδρούπολης για την απόσπαση δύο γιατρών
(01-10-2025) - Νέο αίτημα για Ειδική Οικονομική Ζώνη στο Τρίγωνο Έβρου
(01-10-2025)
EN
TR






