Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
WOLT

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου εγκαινίασε Κρύπτη σε νέο ναό που κτίζεται στην Ορεστιάδα.
Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου εγκαινίασε Κρύπτη σε νέο ναό που κτίζεται στην Ορεστιάδα.

Εγκαινιάστηκε θυσιαστηρίο των Γρηγορίου Ε΄ και Κυρίλλου ΣΤ΄, στην Ορεστιάδα

19-04-2026

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση 205 ετών από τον μαρτυρικό απαγχονισμό των ιερομαρτύρων Γρηγορίου Ε΄ και Κυρίλλου Στ΄, Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, που μαρτύρησαν αντίστοιχα στις 10 και στις 18 Απριλίου 1821, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια Κρύπτης στον ανεγειρόμενο ναό του Αγίου Κυρίλλου του Αδριανουπολίτου, στην Ορεστιάδα.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, κ. Δαμασκηνός, εκόμισε και κατέθεσε τα προς εγκαινιασμό μαρτυρικά λείψανα. Με τη συμμετοχή πολλών πιστών ο Σεβασμιώτατος εγκαινίασε το ιερό θυσιαστήριο της Κρύπτης του Ναού, επ’ ονόματι των Εθνοϊερομαρτύρων Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου του Ε΄ και Κυρίλλου του ΣΤ΄ συλληφθέντων κατά μήνα Απρίλιο του 1821 και άλλων απαγχονισθέντων Αρχιερέων (Ευγενίου Αγχιάλου, Ιωαννικίου Τυρνόβου, Δωροθέου Αδριανουπόλεως, Ιωσήφ Θεσσαλονίκης, Γρηγορίου Δέρκων, Διονυσίου Εφέσου και Αθανασίου Νικομηδείας). Στην πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν και κληρικοί της Μητροπόλεως Ζαγοράς από τη γειτονική Βουλγαρία.

ΤΣΟΥΛΚΑΝΑΚΗΣ

Ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το μαρτύριο των αγίων, τόνισε ότι οι μάρτυρες της πίστεως είναι μάρτυρες του Σταυρού και της Αναστάσεως του Κυρίου, οι δε συγκεκριμένοι Ιερομάρτυρες είναι μάρτυρες και της αναστάσεως του Γένους.

O κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε στη συνέχεια τους παρισταμένους και όλους όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνετέλεσαν για την ευόδωση του εγχειρήματος της ανεγέρσεως αυτού του Ενοριακού Ναού στην Ορεστιάδα, ο οποίος καλύπτει τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.