Κάτι τρέχει στον Έβρο

Αναπαραγωγή και δακτυλίωση των πελαργών του Άβαντα (video)
Της Ελένης Μακρυγιάννη, Περιβαλλοντολόγου
Πλησιάζοντας τα μέσα του Ιουνίου η αναπαραγωγή των πελαργών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στις περισσότερες φωλιές τα μικρά έχουν ήδη μεγαλώσει. Οι γονείς έχουν τώρα ένα δύσκολο έργο να επιτελέσουν. Την ανατροφή τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πηγαινοέρχονται εκ περιτροπής φέρνοντας στα μικρά φίδια, βατράχια, έντομα. Και όσο πιο πολλά μικρά έχει κάθε φωλιά, τόσο πιο πολύ πρέπει να κουραστούν οι γονείς. Οι πελαργοί μπορούν να αναθρέψουν έως και έξι μικρά σε μία αναπαραγωγική περίοδο!
Η ανατροφή των πελαργών βέβαια έχει και άλλες προκλήσεις:
Τον καιρό: Η φωλιά είναι πολύ περιορισμένη και εκτεθειμένη. Σε περιόδους κρύου και καταιγίδας, συνήθως νωρίς την αναπαραγωγική περίοδο, οι γονείς πρέπει να προστατέψουν τα αυγά. Σε περιόδους μεγάλης ζέστης, όπως αυτή που διανύουμε, οι γονείς πρέπει να δροσίσουν τα μικρά τους. Τα φέρνουν νερό, ποτίζοντάς τα φυσικά από στόμα σε στόμα. Πολύ συχνά τους βλέπουμε επίσης να ανοίγουν τα τεράστια φτερά τους προσφέροντας σκιά τις πολύ ζεστές ημέρες
Τους ανθρωπογενείς κινδύνους: Οι Λευκοί Πελαργοί, στους οποίους φυσικά αναφερόμαστε, καθώς υπάρχουν και οι Μαύροι Πελαργοί που φωλιάζουν σε δάση, για να φτιάξουν τη φωλιά τους χρησιμοποιούν υλικά όπως κλαδιά, ξερά χόρτα, σανό, αλλά πολλές φορές μαζεύουν και διάφορα σκουπίδια όπως τριχιές, σκοινιά και σακούλες, τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για τη ζωή τους. Ένας άλλος κίνδυνος είναι τα ηλεκτροφόρα σύρματα, ειδικά για τα πρώτα πετάγματα των νεαρών πελαργών.
Για τον Άβαντα φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά καθώς φιλοξενεί τρεις φωλιές πελαργών. Τα ποταμάκια και τα ρυάκια της περιοχής είναι πολύ σημαντικά για τους πελαργούς, καθώς εκεί βρίσκουν την τροφή τους. Με τη συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου και του νηπιαγωγείου του χωριού, δακτυλιώθηκαν σήμερα οι τρεις νεοσσοί της φωλιάς που βρίσκεται πολύ κοντά στο σχολείο.
Τα παιδιά και όλοι οι κάτοικοι του Άβαντα αγαπάνε τους πελαργούς και κάθε χρόνο τους βλέπουν να μεγαλώνουν τις οικογένειές τους. Δακτυλιώνοντας τους πελαργούς δεσμευόμαστε απέναντί τους. Να τους παρατηρούμε για την ευχαρίστησή μας, αλλά και να τους προστατεύουμε ώστε να τους ξαναδούμε σε μερικά χρόνια και πάλι κοντά μας!
Δείτε σχετικό video:
- Οδηγίες για τη Σαρακοστή από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜΘ– Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
(17-03-2024) - Αρδευτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ.€ «τρέχει» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην περιοχή της ΑΜΘ
(17-03-2024) - Ορεστιάδα: Έρχονται κάδοι για τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια
(17-03-2024) - Από τις 20 Ιουνίου ξεκινά η απευθείας πτήση Αλεξανδρούπολη - Ηράκλειο
(17-03-2024) - Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 15χρονο που έπεσε στο κενό - Τι λέει ο παππούς του
(17-03-2024)