Κάτι τρέχει στον Έβρο
Αλεξανδρούπολη: Τα Airbnb «εκτοξεύτηκαν» και τα σπίτια για ενοικίαση… εξαφανίζονται
Η Αλεξανδρούπολη αλλάζει πρόσωπο, και μάλιστα με ρυθμούς που δεν περνούν απαρατήρητοι. Τα στοιχεία του Τουριστικού Βαρόμετρου για το 2024 και το 2025 δείχνουν ένα ξεκάθαρο φαινόμενο, τα Airbnb έχουν πάρει την ανηφόρα στις τιμές, αφήνοντας πίσω τους ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα.
Το 2024 οι επισκέπτες πλήρωναν κατά μέσο όρο 136 ευρώ για ξενοδοχείο, 91 ευρώ για ενοικιαζόμενο κατάλυμα και 101 ευρώ για Airbnb. Μέσα όμως σε έναν χρόνο, τα νούμερα αυτά ανατράπηκαν πλήρως.
Το 2025 τα ξενοδοχεία μειώνουν την τιμή τους στα 122 ευρώ, τα ενοικιαζόμενα ανεβαίνουν στα 110, και τα Airbnb εκτοξεύονται στα 160 ευρώ τη βραδιά. Μια διαφορά που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, καθώς πλέον τα Airbnb είναι ο ακριβότερος τύπος διαμονής στην πόλη – και μάλιστα με διαφορά.
Η εικόνα που προκύπτει είναι ξεκάθαρη, τα Airbnb έχουν μετατραπεί σε «χρυσάφι». Σε μόλις έναν χρόνο έχουν αυξήσει την τιμή τους σχεδόν κατά 60 ευρώ τη βραδιά, και λειτουργούν πλέον σαν premium υπηρεσία χωρίς να προσφέρουν απαραίτητα όμως premium υπηρεσίες.
Η λογική είναι απλή η ζήτηση αυξάνεται, η πόλη γεμίζει τουρίστες, οι πλατφόρμες βάζουν συνεχώς νέα ακίνητα και οι τιμές τραβούν την ανηφόρα χωρίς κανένα φρένο. Το ακόμη πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι αυτό το φαινόμενο δεν επηρεάζει μόνο τον τουρισμό. Πλήττει πρώτα και κυρίως τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης.
Σήμερα, το να βρεις σπίτι για ενοικίαση στην Αλεξανδρούπολη έχει γίνει άθλος. Διαμερίσματα που πριν λίγα χρόνια προορίζονταν για μακροχρόνια μίσθωση, πλέον εμφανίζονται ανακαινισμένα ή και καθόλου ανακαινισμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Τα λίγα σπίτια που υπάρχουν πλέον κοστίζουν υπέρογκα ποσά, ενώ οι ιδιοκτήτες προτιμούν να κυνηγούν τουρίστες για τρία βράδια τον μήνα παρά να έχουν έναν σταθερό ενοικιαστή.
Ακολουθεί ο πίνακας από την έρευνα για τον Τουρισμό της Αλεξανδρούπολης:

- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Ξεκίνησαν οι αεροψεκασμοί κατά των κουνουπιών με ελικόπτερα
(16-04-2025) - Ενίσχυση πυρόσβεσης στον Έβρο – Πρόταση Δερμεντζόπουλου για δύο Διοικήσεις
(16-04-2025) - Θράκη: Πριν το Πάσχα οι αποζημιώσεις από τον παγετό του 2021
(16-04-2025) - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για το κρέας και τα αυγά – Οι οδηγίες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ
(16-04-2025) - ΔΠΘ και ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ενώνουν δυνάμεις: Σπουδές με προοπτική και σύνδεση με την αγορά εργασίας
(16-04-2025)
EN
TR







