Κάτι τρέχει στον Έβρο
Ούτε «Λευκή Νύχτα», ούτε «Μαύρη Παρασκευή», ούτε δουλειά την Κυριακή!
Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» καταγγέλλει τη διοργάνωση της εκδήλωσης "Λευκή Νύχτα" από τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.
Όπως επισημαίνεται, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το ξεχείλωμα των ωραρίων, οι «μαύρες Παρασκευές» και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη 13ωρη εργασία δεν αποτελούν απομονωμένα περιστατικά, αλλά τμήμα μιας συνολικής πολιτικής που μετακυλίει το κόστος στις πλάτες των εργαζομένων. Η πρόσφατη απόφαση να μετατεθεί η λειτουργία των καταστημάτων κατά μισή ώρα με σκοπό τη μείωση του ελεύθερου χρόνου αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην εν λόγω ανακοίνωση επισημένεται ότι η προβολή της «Λευκής Νύχτας» ως γιορτής για την τοπική οικονομία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Το πρόβλημα των καταναλωτών δεν είναι η έλλειψη χρόνου για ψώνια, αλλά η παντελής έλλειψη αγοραστικής δύναμης. Οι πολεμικές ανατιμήσεις και η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, στα ενοίκια, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα εξαφανίζουν το εισόδημα πριν τις 15 του κάθε μήνα.
Αντίστοιχα, οι μικροί επαγγελματίες και τα συνοικιακά καταστήματα δεν υποφέρουν από τις ώρες λειτουργίας, αλλά από τα δυσβάσταχτα λειτουργικά έξοδα, τους φουσκωμένους λογαριασμούς, τα υψηλά ενοίκια και τη βαριά φορολογία. Στην πραγματικότητα, οι μόνοι κερδισμένοι από τέτοιου είδος πρωτοβουλίες είναι οι μεγάλες αλυσίδες και οι μεγάλοι όμιλοι. Με αφορμή τις εορταστικές περιόδους, αυξάνουν τα κέρδη τους απομυζώντας τόσο τους εργαζομένους όσο και τους καταναλωτές.
Επιπλέον επισημαίνει ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης δαπανά χρήματα των δημοτών για τη χρηματοδότηση εκδηλώσεων, από τις οποίες οι ίδιοι οι δημότες δεν μπορούν να επωφεληθούν, καθώς θα βρίσκονται στο χώρο εργασίας τους δουλεύοντας εξαντλητικά ωράρια.
Η θέση των εργαζομένων είναι ξεκάθαρη: Αν υπήρχε ένας αξιοπρεπής μισθός που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, κανένας εργαζόμενος δεν θα αναγκαζόταν να επιζητά την υπερεργασία ή τη δουλειά τις Κυριακές για να καλύψει τις τρύπες στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην δεχτούν ως καθημερινότητα την καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και να απορρίψουν το παραμύθι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, της «στήριξης της αγοράς» που γίνεται εις βάρος της υγείας και της οικογενειακής τους ζωής. Η ξεκούραση και ο ποιοτικός ελεύθερος χρόνος αποτελούν αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα.
Το Σωματείο απευθύνει μαζικό κάλεσμα για δυναμική συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, στις 5 Σεπτέμβρη. Με κεντρικό μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι επιλέγουν τις ζωές τους και όχι τα κέρδη και τους πολέμους των πολυεθνικών, η συλλογική δράση αποτελεί το όπλο απέναντι στην αυθαιρεσία.
- Επίτιμος Δημότης Σαμοθράκης ο αρχαιολόγος Δημήτριος Μάτσας
(29-07-2025) - Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης - Τα προβλήματα παραμένουν
(29-07-2025) - Δεν υπάρχει 5ετής συμφωνία με τη Βουλγαρία για τα νερά του Άρδα
(29-07-2025) - Κίνδυνος για πτώση σοβάδων από πολυκατοικία στην Αλεξανδρούπολη
(29-07-2025) - Αλεξανδρούπολη: Νυχτερινή λιτανεία του Τιμίου Σταυρού στους δρόμους της πόλης (video)
(29-07-2025)
EN
TR







