Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Τέλος στη δικαστική διαμάχη με το e-evros.gr έδωσε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης
Τέλος στη δικαστική διαμάχη με το e-evros.gr έδωσε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης απέσυρε την αγωγή κατά του e-evros.gr

14-06-2024

Είμαστε σχεδόν 20 χρόνια στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ενημέρωση, καθημερινά και 24 ώρες το 24ωρο.

Στην πορεία τόσων χρόνων, η ικανοποίηση από την αποδοχή που έχει το e-evros.gr σε τοπικό, περιφερειακό, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο, είναι μεγάλη.

Ασφαλώς σε αυτήν την πορεία έχουν σημειωθεί και κάποιες "άτυχες στιγμές". Μία από αυτές ήταν όταν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κινήθηκε εναντίον μας δικαστικά.

Το 2020 αναδημοσιεύσαμε ένα άρθρο που αναφερόταν σε απευθείας αναθέσεις έργων του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Το άρθρο είχε δημοσιευθεί νωρίτερα σε δύο άλλους ιστότοπους, τον ένα εκ των οποίων αναφέραμε στη δική μας δημοσίευση.

Την επόμενη ημέρα δημοσιεύσαμε και την απάντηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, όπως μας στάλθηκε από το Γραφείο Τύπου. Παράλληλα δημοσιεύσαμε και τις απαντήσεις που μας έδωσε από την πρώτη στιγμή ο Αντιδήμαρχος κύριος Βουρδόλης, ο οποίος πολύ σωστά επικοινώνησε μαζί μας και έδωσε τις δικές του εξηγήσεις επί του θέματος.

ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ

Και αφού εμείς πράξαμε όσα οφείλαμε να πράξουμε με βάση τη δημοσιογραφική δεοντολογία, μάθαμε λίγο μετά, οτι ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης απέστειλε αγωγές στους δύο άλλους ιστότοπους που πρωτοδημοσίευσαν το θέμα, ζητώντας αποζημίωση 30.000 ευρώ από τον καθένα. Εναντίον του e-evros.gr που είχε αναδημοσιεύσει το θέμα, αναφέροντας την αρχική πηγή και είχε επίσης δημοσιεύσει άμεσα τις απαντήσεις του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου, δεν είχε κατατεθεί αγωγή.

Οκτώ μήνες μετά, με έκπληξη παραλάβαμε κι εμείς μια παρόμοια αγωγή από τον κύριο Ζαμπούκη, με την οποία ζητούσε αποζημίωση 30.000 ευρώ και προσωποκράτηση ενός έτους για τον ιδιοκτήτη του μέσου!

Όπως είναι φυσικό, η διαδικασία να βρίσκεσαι σε νομική διαμάχη για λόγους που αφορούν στη δημοσιογραφική σου λειτουργία, σου προκαλεί διάφορα συναισθήματα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν δεχθήκαμε να υποχωρήσουμε από τη θέση μας, οτι πρέπει να ενημερώνουμε για όλα τα θέματα που προκύπτουν τους πολίτες του τόπου μας, πολύπλευρα και με όλες τις απόψεις που υπάρχουν επ' αυτών. Αυτό πράξαμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε.

Με βάση τα γεγονότα που περιγράψαμε και υπενθυμίσαμε παραπάνω, αναμέναμε να εκδικαστεί η αγωγή στη δικαιοσύνη. Πέρασαν τέσσερα χρόνια, έχοντας στο μυαλό μας ότι υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα και πληρώνοντας νομικά έξοδα, περιμένοντας να δικαιωθούμε.

Λίγες ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης απέσυρε την αγωγή εναντίον μας και ενώ ήδη είχε αθωωθεί για το ίδιο θέμα άλλος ιστότοπος.

Η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα και όλοι εμείς στο e-evros.gr την υπερασπιζόμαστε με σθένος. Για να λειτουργεί ομαλά και ανεμπόδιστα μια δημοκρατικά ευνομούμενη κοινωνία, προϋπόθεση είναι η ελευθερία και ακεραιότητα του τύπου.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του e-evros.gr, ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που κάποιος θεσμικός μας μήνυσε ή κατέθεσε αγωγή εναντίον μας. 

Σ' αυτόν τον τόπο είμαστε λίγοι και τα προβλήματα πολλά. Με ένα τηλεφώνημα και λίγο χρόνο συζήτησης, μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο και να συμφωνούμε πάνω στα ζητήματα που ταλανίζουν τον Έβρο.

Κλείνοντας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον κ. Δήμαρχο το ορθόν στην απόφασή του να αποδεσμευτεί και να μας αποδεσμεύσει από αυτή τη νομική διαμάχη και ευχόμαστε να "Πάμε προς το Μέλλον" χωρίς μαύρα σύννεφα και διαμάχες.

newsroom @ e-evros.gr