Ε - ΑΤΡΙΚΑ
Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC): Τι λέει ο ειδικός;
Μπορώ μετά την καισαρική να γεννήσω φυσιολογικά; VBAC: Vaginal Birth After Cesarean (σε ελεύθερη μετάφραση "Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή").
Τα τελευταία χρόνια αυτή η ερώτηση απασχολεί ολοένα και περισσότερες υποψήφιες μανούλες, εφόσον η καισαρική τομή έχει φτάσει πλέον να αντικαθιστά σε πολλές περιπτώσεις τον φυσιολογικό τοκετό.
Η αντίληψη ότι εάν μια γυναίκα έχει γεννήσει με καισαρική τομή μια φορά πρέπει και τις επόμενες φορές που θα εγκυμονεί να γεννήσει με τον ίδιο τρόπο, ευτυχώς τα τελευταία χρόνια αρχίζει να καταρρίπτεται. Πλέον σε κάθε έγκυο που έχει στο ιστορικό της καισαρική τομή, της δίνεται η ευκαιρία να επιλέξει εάν επιθυμεί να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό.
Ρωτήσαμε λοιπόν τον μαιευτήρα/χειρουργό γυναικολόγο κ. Θεόδωρο Μυλωνά που δραστηριοποιείται στην πόλη των Φερών και της Αλεξανδρούπολης, να μας ενημερώσει και να μας υπογραμμίσει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον φυσιολογικό τοκετό μετά από μια καισαρική. Τελικά είναι εφικτό να γεννήσει φυσιολογικά μια μητέρα ενώ έχει κάνει ήδη καισαρική; Τι λέει ο ειδικός;
- Γιατρέ, ποια είναι τα πλεονεκτήματα που κάθε μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν ώστε να πάρει την απόφαση για VBAC, δηλαδή να γεννήσει φυσιολογικά μετά από προηγούμενη καισαρική τομή;
Εν πρώτοις, με τον φυσιολογικό / κολπικό τοκετό οι μητέρες έχουν ταχύτερη ανάρρωση άρα και πιο σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο καθώς ο φυσιολογικός τοκετός δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Νομίζω είναι το πιο σημαντικό.
Κατά δεύτερον, εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει χειρουργική επέμβαση, άρα και χειρουργική τομή, ο πόνος στην κοιλιά μετά τη γέννηση είναι σημαντικά λιγότερος, με αποτέλεσμα η μητέρα να μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί πιο εύκολα και κατ’ επέκταση να μπορεί να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες του μωρού και του θηλασμού καλύτερα.
Κατά τρίτον, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος μετεγχειρητικής μόλυνσης και μικρότερη απώλεια αίματος.
Τέλος για το ίδιο το μωρό τα πλεονεκτήματα είναι ακόμη περισσότερα. Το νεογνό έρχεται στον κόσμο όταν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη και η ωρίμανση του. Ταυτόχρονα ο φυσιολογικός τοκετός συμβάλλει στην αποβολή του αμνιακού υγρού από τους πνεύμονες του μωρού και στην πρόσληψη προστατευτικών βακτηρίων που το βοηθούν να σχηματίσει ένα πιο ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Συμπερασματικά θα λέγαμε πως ο φυσιολογικός τοκετός είναι αυτό που ορίζει και η λέξη: "ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ".
- Βάση της εμπειρίας σας, υπάρχει κάτι που ανησυχεί τις μανούλες σχετικά με έναν φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική κ.Μυλωνά; Τι είναι αυτό που τις προβληματίζει περισσότερο;
Σίγουρα υπάρχουν παράμετροι και κίνδυνοι που πρέπει κάθε εγκυμονούσα να γνωρίζει πριν πάρει την απόφαση για VBAC.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της επείγουσας καισαρικής τομής κατά τη διάρκεια του τοκετού (αυτό συμβαίνει στις 20 από τις 100 γυναίκες ). Οι συνήθεις λόγοι είναι η επιβράδυνση της εξέλιξης του τοκετού ή η εμβρυϊκή δυσχέρεια (απειλή για την υγεία του μωρού).
Μία ακόμη παράμετρος και ίσως η πιο βασική, είναι η αποδυνάμωση της μήτρας από τις καισαρικές τομές και κυρίως η πιθανότητα ρήξης της μήτρας στο σημείο της ουλής της προηγούμενης καισαρικής (αυτό συμβαίνει σε 2-8 γυναίκες στις 1000). Εάν συμβεί κάτι τέτοιο το μωρό θα πρέπει να γεννηθεί με επείγουσα καισαρική.
Φυσικά όλες οι παράμετροι ελέγχονται κατά τη διάρκεια του τοκετού από τον γυναικολόγο και τη μαία, που είναι υπεύθυνοι για τον τοκετό, με τελικό σκοπό το μωρό να γεννηθεί φυσιολογικά.
- Ποια είναι η πιθανότητα επιτυχίας αυτής της μεθόδου, γιατρέ;
Τρεις στις τέσσερις γυναίκες με φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές γεννούν φυσιολογικά μετά από καισαρική.
Γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά είτε πριν είτε μετά από μία καισαρική τομή έχουν πιθανότητα 85 - 90% να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό.
Ωστόσο γυναίκες που έχουν στο ιστορικό τους δύο καισαρικές οι πιθανότητες να γεννήσουν φυσιολογικά μειώνονται και συνήθως τους συστήνεται να γεννήσουν ξανά με καισαρική, εκτός και εάν οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για VBAC.
- Ποιες γυναίκες θα κρίνατε κατάλληλες για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική; Ποιες οι παράμετροι για αυτό;
Εάν και κάθε περίπτωση εγκυμοσύνης είναι μοναδική, επιγραμματικά θα έλεγα πως οι παράμετροι είναι: εγκυμοσύνες χωρίς επιπλοκές και προβλήματα, εγκυμοσύνες χωρίς προηγούμενη ρήξη της μήτρας, γυναίκες που έχουν σκοπό να κάνουν πολλά παιδιά και έγκυες χωρίς άλλα προβλήματα υγείας που αποτρέπουν τον φυσιολογικό τοκετό.
Επίσης μπορούμε να συμπληρώσουμε, το φυσιολογικό βάρος των εμβρύων και η προηγούμενη καισαρική τομή να έχει γίνει με χαμηλή/οριζόντια τομή.
- Πολύς λόγος πάντως στην ιατρική κοινότητα για το VBAC. Τελικά είναι μύθος ή πραγματικότητα, κ. Μυλωνά;
Μα φυσικά πραγματικότητα! Το να μπορείς να βοηθήσεις μία γυναίκα να βιώσει τη μοναδική στιγμή του φυσιολογικού τοκετού εφόσον το επιθυμεί είναι πέρα ως πέρα πραγματικό και εφικτό με τη δική μας συμβουλή και καθοδήγηση!
Όλες οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα στο φυσιολογικό τοκετό και ευτυχώς πλέον έχουν και τη δυνατότητα να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία.
Thanks Doc!
Θεόδωρος Μυλωνάς - Μαιευτήρας/Χειρουργός Γυναικολόγος
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Ξεκίνησαν οι αεροψεκασμοί κατά των κουνουπιών με ελικόπτερα
(16-04-2025) - Ενίσχυση πυρόσβεσης στον Έβρο – Πρόταση Δερμεντζόπουλου για δύο Διοικήσεις
(16-04-2025) - Θράκη: Πριν το Πάσχα οι αποζημιώσεις από τον παγετό του 2021
(16-04-2025) - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για το κρέας και τα αυγά – Οι οδηγίες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ
(16-04-2025) - ΔΠΘ και ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ενώνουν δυνάμεις: Σπουδές με προοπτική και σύνδεση με την αγορά εργασίας
(16-04-2025)
EN
TR






