Κάτι τρέχει στον Έβρο
Ενίσχυση του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ζήτησε ο Σταύρος Κελέτσης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης
Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα (8/1/2023) με Πρωτοβουλία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιάννη Μπούγα σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην οποία συμμετείχαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης, οι βουλευτές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Περιφερειάρχης, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων των Πρωτοδικείων της Περιφέρειας και Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Αντικείμενο της σύσκεψης – αντίστοιχες γίνονται για όλες τις Περιφέρειες της χώρας- ήταν η ενημέρωση σχετικά με το νέο Δικαστικό Χάρτη που επεξεργάζεται το αρμόδιο Υπουργείο.
Σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου δημιουργείται ένας πρώτος βαθμός Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με ενοποίηση της καθ' ύλην αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων και των Μονομελών Πρωτοδικείων. Στην πράξη δηλαδή καταργείται ο θεσμός του Ειρηνοδικείου και οι υποθέσεις μεταφέρονται στον πρώτο βαθμό που δημιουργείται. Αυτό έχει ως συνέπεια την κατάργηση ορισμένων Ειρηνοδικείων της χώρας, την απορρόφηση των Ειρηνοδικείων της έδρας κάθε Πρωτοδικείου από το νέο Μονομελές και τη μετατροπή όσων (εκτός έδρας Πρωτοδικείου) κρίνονται βιώσιμα σε «περιφερειακές έδρες των Πρωτοδικείων».
Σε ό,τι αφορά το νομό Έβρου το ζήτημα που τίθεται σχετίζεται με το μέλλον του Ειρηνοδικείου Διδυμότειχου που είναι το μοναδικό εκτός έδρας Πρωτοδικείου το οποίο σήμερα λειτουργεί. Όλοι οι φορείς υποστήριξαν την διατήρησή του με τη μορφή «Περιφερειακής Έδρας». Ειδικότερα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Έβρου κ Σταύρος Κελέτσης υποστήριξε «την μετατροπή του Ειρηνοδικείου Διδυμοτείχου σε Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας αλλά και την ενίσχυση με τη νέα μορφή του, της κατά τόπο αρμοδιότητάς του όπως και του συνόλου του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας συμπεριλαμβάνοντας στις αρμοδιότητες τους το σύνολο των υποθέσεων του Δήμου Σουφλίου για λόγους εξορθολογισμού της απονομής της δικαιοσύνης».
«Σημειώνω», τόνισε ο Υφυπουργός, «ότι σήμερα υπάρχει το παράδοξο οι υποθέσεις του πρώην δήμου Ορφέα να ανήκουν στο Ειρηνοδικείο Διδυμότειχου και στο Πρωτοδικείο Ορεστιάδας, ενώ όλες οι υποθέσεις του υπόλοιπου Δήμου Σουφλίου στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης. Αυτό το παράδοξο πρέπει να τερματιστεί και έτσι να ενισχυθεί περεταίρω με ύλη το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας». Με την πρόταση αυτή συμφώνησαν το σύνολο των παρευρισκόμενων ενώ ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες υποσχέθηκαν ότι θα την μελετήσουν.
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Ξεκίνησαν οι αεροψεκασμοί κατά των κουνουπιών με ελικόπτερα
(16-04-2025) - Ενίσχυση πυρόσβεσης στον Έβρο – Πρόταση Δερμεντζόπουλου για δύο Διοικήσεις
(16-04-2025) - Θράκη: Πριν το Πάσχα οι αποζημιώσεις από τον παγετό του 2021
(16-04-2025) - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για το κρέας και τα αυγά – Οι οδηγίες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ
(16-04-2025) - ΔΠΘ και ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ενώνουν δυνάμεις: Σπουδές με προοπτική και σύνδεση με την αγορά εργασίας
(16-04-2025)
EN
TR







