Κάτι τρέχει στον Έβρο
Έκκληση Αποστόλου για σπορά στον Έβρο.
Έκκληση στους παραγωγούς του Έβρου να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια που έχουν απομείνει και να καλλιεργήσουν με τεύτλα όσα χωράφια γίνεται, ώστε να συμπληρωθεί η κρίσιμη μάζα στρεμμάτων που θα επιτρέψει την επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα, απηύθυνε η ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αφήνοντας, ταυτόχρονα, υποσχέσεις και για εξελίξεις στην αποπληρωμή της ολοκληρωμένης του 2012 και 2013.
Οι προτροπές του αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, όσο και του υφυπουργού Παναγιώτη Σγουρίδη ήταν σχεδόν πιεστικές προς τους τευτλοπαραγωγούς της περιοχής και διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της επιτόπιας επίσκεψης, που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης 7 Μαΐου, στο εργοστάσιο της ζαχαροβιομηχανίας στην Ορεστιάδα.
Επί περισσότερο από 1,5 ώρες το «δίδυμο» των επικεφαλής του ΥπΑΑΤ, πλαισιωμένοι και από τα στελέχη της τοπικής νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, συζήτησαν με παραγωγούς τεύτλων από την ευρύτερη περιοχή, μηχανάτορες, καθώς και εργαζόμενους στην τοπική «παροπλισμένη» μονάδα της ΕΒΖ ΑΕ και προσπάθησαν να τους πείσουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επαναφέρει σε λειτουργία από φέτος το εργοστάσιο και να κρατήσει τη βιομηχανία, εν συνόλω, σε βιωσιμότητα, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουν και εκείνοι.
«Ήταν δύσκολο το εγχείρημα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την παροχή της έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΒΖ, ύψους 30 εκατ. ευρώ, αλλά το επιτύχαμε», φέρεται να ήταν η κεντρική ιδέα της τοποθέτησης του κ. Αποστόλου, όπως τονίστηκε στο Agronews από το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ, Βαγγέλη Μπιμπισίδη, ενώ η αίσθηση που αποκόμισε από τη συζήτηση ο επικεφαλής των τοπικών μηχανατόρων, Βασίλης Στεφανακίδης είναι ότι «θέλουν αν μπορέσουν, να επαναλειτουργήσει η μονάδα».
Τα περιθώρια, πάντως, είναι πλέον εξαιρετικά στενά, καθώς δεν απομένει παρά περίπου μία ακόμη εβδομάδα πριν ολοκληρωθεί η καλλιεργητική σεζόν, η οποία ήδη είναι όψιμη ελέω των πλημμυρών στον Έβρο και τα χωράφια που έχουν σπαρθεί δεν είναι πάνω από 10.000 – 11.500 στρέμματα. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις δε, κάνουν λόγο για μια καλλιέργεια που συνολικά φέτος θα προσεγγίσει τα 15.000 στρέμματα, πράγμα που σημαίνει πως θα έχει πιαστεί το 50% του στόχου, με βάση τον «πήχη» που είχε βάλει πρόσφατα ο ίδιος ο κ. Αποστόλου ότι για να λειτουργήσει καθένα από τα τρία εργοστάσια της ΕΒΖ θα πρέπει να υπάρχουν σπαρμένα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα.
Οι παριστάμενοι αγρότες άφησαν να εννοηθεί ότι θα κάνουν ότι μπορούν, αλλά έθεσαν στο υπουργικό κλιμάκιο και την παράμετρο της οψίμισης της παραγωγής που θα έχει ως συνέπεια την αναπόφευκτη μείωση του προσδοκώμενου όγκου της, ζητώντας, εάν είναι δυνατό, να προβλεφτεί κάποιας μορφής στήριξη – αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.
Ξεκάθαρη απάντηση στο αίτημά τους δεν έλαβαν, όπως μας πληροφορούν οι συνομιλητές μας, ενώ για την εκκρεμούσα εξόφληση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του 2012 και του 2013, σύμφωνα με τον κ. Στεφανακίδη υπήρξε μια χλιαρή τοποθέτηση από τον κ. Αποστόλου για προσπάθεια να πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους έως το τέλος του μήνα.
Με... γκρίνιες για αρδευτικό και φορολογικά οι επαφές στη Βύσσα
Επόμενος σταθμός των κ. κ. Αποστόλου και Σγουρίδη ήταν η Νέα Βύσσα όπου και μετείχαν σε ανοικτή συζήτηση με αγρότες από Φέρρες, Σουφλί, Ορεστιάδα κι άλλους οικισμούς του βόρειου Έβρου, που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε αυτό της υποδομής του πρωτογενή τομέα. Από την κουβέντα δεν απουσίασαν και τα φορολογικά ζητήματα, προκαλώντας, μάλιστα, κάποια στιγμή και ένταση στην αίθουσα, με κάποιους παραγωγούς, όπως πληροφορήθηκε το Agronews, να δηλώνουν αγανακτισμένοι από την προωθούμενη φορολόγηση κοινοτικών επιδοτήσεων για ποσά άνω των 12.000 ευρώ και να θυμίζουν στην ηγεσία της πλατείας Βάθη ότι δεν ήταν στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα κάτι τέτοιο.
Τα περισσότερα παράπονα που διατυπώθηκαν, ωστόσο, αφορούσαν το δίκτυο άρδευσης της περιοχής, το οποίο έχει υποστεί σημαντικές ζημίες λόγω των πλημμυρών. Όπως μας ανέφερε ο κ. Στεφανακίδης για 3η χρονιά στα τελευταία 10 χρόνια όλος ο Έβρος βρέθηκε κάτω από τεράστιους όγκους υδάτων και το μάρμαρο καλούνται να το πληρώσουν για μια ακόμη φορά οι αγρότες χωρίς να ευθύνονται.
«Ακόμη και σήμερα από τη Βύσσα μέχρι το Πύθιο είναι πλημμυρισμένα 55.000 στρέμματα, ενώ πολλά νερά παραμένουν και μέσα στα χωράφια στο Διδυμότειχο, στο Τυχερό κι άλλες περιοχές που βρίσκονται νοτιότερα και θα αργήσουν να στεγνώσουν», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «από τις 320 γεωτρήσεις που έχουμε στο τοπικό ΤΟΕΒ, οι 220 παραμένουν κάτω από το νερό, ενώ ζημίες έχουν καταγραφεί και σε ηλεκτρικούς πίνακες, όπως και στο δίκτυο, για αυτό ζητήσαμε να υπάρξει στήριξη από την πολιτεία».
Στο αίτημα αυτό ο Παναγιώτης Σγουρίδης φέρεται να υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει μελέτη για να διερευνηθεί η δυνατότητα οι γεωτρήσεις να γίνουν υποβρύχιες, ώστε ακόμη και σε περίπτωση πλημμυρών, να μην υπάρχει πρόβλημα.
Για τους κατεστραμμένους επαρχιακούς δρόμους που δεν επιτρέπουν στους παραγωγούς να επισκεφτούν χωράφια που έχουν στεγνώσει και θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν, αυτό το οποίο ειπώθηκε ήταν ότι η ευθύνη για την αποκατάσταση της προσβασιμότητάς τους ανήκει στους τοπικούς δήμους και πως θα γίνει μια επαφή με το υπουργείο Εθν. Άμυνας να αξιοποιηθούν ειδικά μηχανήματα (γκρέιντερ) του στρατού, με την τοπική αυτοδιοίκηση να καλύπτει τα έξοδά τους για τα πετρέλαια.
Ως προς τα χωράφια που εξακολουθούν να είναι ακόμη κάτω από τα νερά οι δύο υπουργοί φέρονται να παρότρυναν τους παραγωγούς να προσπαθήσουν να σπείρουν όσο υπάρχουν περιθώρια, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι για εκείνα που τελικώς δεν θα καταστεί εφικτό να καλλιεργηθούν «θα δούμε τί θα γίνει». Για το θέμα της πληρωμής των βιολογικών δε, η απάντηση, κατά τις ίδιες πηγές, ήταν ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για την όσο το δυνατό ταχύτερη εξόφληση των δικαιούχων.
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Ξεκίνησαν οι αεροψεκασμοί κατά των κουνουπιών με ελικόπτερα
(16-04-2025) - Ενίσχυση πυρόσβεσης στον Έβρο – Πρόταση Δερμεντζόπουλου για δύο Διοικήσεις
(16-04-2025) - Θράκη: Πριν το Πάσχα οι αποζημιώσεις από τον παγετό του 2021
(16-04-2025) - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για το κρέας και τα αυγά – Οι οδηγίες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ
(16-04-2025) - ΔΠΘ και ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ενώνουν δυνάμεις: Σπουδές με προοπτική και σύνδεση με την αγορά εργασίας
(16-04-2025)
EN
TR






